Thursday, June 22, 2017

3 Panduan Kenali Siapa Jodohmu.


Adakalanya, anda yang baru berkenalan dengan seseorang yang dirasakan calon yang sesuai masih berasa ragu-ragu jika calon itu orangnya.


Tempoh perkenalan melibatkan pertukaran maklumat yang penting untuk dianalisa samada anda serasi dan sepadan dengan siDia. Setiap maklumat amat penting, tidak kira samada maklumat asas atau remeh tentang siDia. Maklumat-maklumat tersebut boleh menjadi red flags atau green light pada anda.


Disini, terdapat 3 panduan yang boleh anda gunakan untuk mengetahui jika sicalon yang sedang anda kenali tu benar-benar orangnya. Panduan-panduan ini datangnya dari Penulis yang bukan seorang Ustazah atau pakar motivasi, tetapi seorang yang telah melalui pelbagai pengalaman suka duka dalam pencarian jodohnya sehingga bertemu suaminya pada usia menghampiri 40 tahun.


Yang Pertama... Dengarkan Kata Naluri dengan bertanyakan pada Allah s.w.t.

 

illustration by Rosie Michael

Yang Kedua... Perhatikan usaha-usaha dan tindakannya.

Untuk wanita, usaha lelaki dapat dikenalpasti diawal perkenalan lagi.
Samada dia beriya-iya atau bersahaja selamba..

Untuk lelaki, usaha wanita dapat dikenalpasti dijawapan-jawapannya..
Samada dia beriya-iya atau sentiasa menunjukkan keraguannya..
 

 

Yang Ketiga...Perhatikan dan kenalpasti Nilai-nilai, pendirian, prinsip, pegangan dan kepercayaan calon jodoh tersebut.


Ambil sedikit masa untuk berfikir, bukannya masa untuk berjalan-jalan dan berpacaran..
Cukup mengetahui Agamanya dari segi ilmu dan amalan, juga tabiat dan rutin hariannya.

Manusia bersatu kerana ada keserasian dan kebersamaan nilai-nilai, prinsip, pendirian dan kepercayaan dalam kehidupan kedua-dua belah pihak.

Hanya dengan mempunyai persamaan dari sudut persoalan pokok kehidupan, segala cabaran dan permasalahan akan lebih mudah untuk di selesaikan.
 

1. Ebook Enjoy! Kembara Bertemu Bahagia.

2. Siasat siapa jodohmu.

Nantikan kemunculan 2 ebook diatas. 

Jika anda berminat, email kepada suffiyarose2017@gmail.com


Copyright Suffiya Rose 2017

All Rights Reserved.


Monday, May 15, 2017

Apa yang harus dilakukan sebelum Jodoh sampai?

illustration by Rosita Michael




Memang anda belum bertemu jodoh, tetapi anda tidak pernah kurang kasih sayang keluarga dan teman-teman anda. Mengapa perlu bersedih hanya kerana belum bertemu dengan jodoh anda?
Sambil berusaha bersungguh-sungguh dan menunggu hasil penemuan jodoh kita, kita dapat menikmati kasih sayang ibu bapa dan adik beradik kita  secara total. 

********************************************************************************

Petikan dari ebook yang bakal muncul berjudul Enjoy! Kembara Bertemu Bahagia by Suffiya Rose.
Penulis boleh dihubungi di suffiyarose2017@gmail.com


Copyright Suffiya Rose 2017

Saturday, April 29, 2017

Jodoh itu cepat atau lambat? Prebiu ebook Enjoy! Kembara Bertemu Bahagia by Suffiya Rose

 
 
illustration by Rosita Michael


  


Assalammualaikum Para Pembaca sekalian,
Seperti yang saya janjikan, entry berikutnya adalah penceritaan disalah satu muka surat di dalam ebook bertajuk Enjoy! Kembara Bertemu Bahagia by Suffiya Rose.

**********************************************************************
Cuba fahami, siapa kita untuk menghakimi jika seseorang itu belum bertemu jodoh?

Seseorang tidak boleh menentukan siapa yang bakal dinikahi atau menikahi kerana jodoh itu di ‘endorse’ oleh Allah s.w.t.

Memperhebatkan peribadi dan kasih sayang antara dirinya dengan Allah s.wt, keluarga, sahabat handai dan orang disekelilingnya adalah sesuatu dalam kawalannya. Dia tidak boleh memaksa seseorang itu menikahi atau dinikahinya.

Ada yang menikah diusia yang sangat muda,
Diragui akan keupayaan menyara hidup berkeluarga..
Ada yang menikah diusia yang dianggap sudah tua,
Diragui pula keupayaan untuk melahirkan anak-anak dan membina rumahtangga…
Kalau diteliti lebih dalam..
Yang menikah muda sudah dipilih Allah
Kerana sudah bersedia memikul tanggungjawab dibahu..
Walau belum bersedia, Allah tahu dia mampu..
Yang menikah lewat bukan melengah dengan sengaja..
Usaha setengah gila tetapi Allah tahu dia belum bersedia..


Sedutan dari ebook Enjoy! Kembara Bertemu Bahagia
Suffiya Rose Copyright 2017
suffiyarose2017@gmail.com

Saturday, April 22, 2017

Tanya Allah tentang Jodoh? Yakinlah jodohmu memang ada...

Illustration by Rosie Michael , Copyright 2017

Assalammualaikum para pembaca semua,

Entry ini adalah rentetan dari entry sebelum ini yang memberitahu akan kemunculan ebook bertajuk Enjoy! Kembara Bertemu Bahagia (Panduan para pencari belahan jiwa).

Yang berikutnya adalah antara penceritaan prebiu buku tersebut. Dimulakan dengan 'problem statement' yang biasa dirasakan oleh mereka-mereka yang sudah lama menanti dipertemukan dengan jodoh masing-masing.

 ----------------------------------------------------------------------------

‘Apa yang aku rasa sementara menanti jodoh yang tak kunjung tiba..’

Umur semakin meningkat,
Jodoh belum nampak kelibat,
Bercinta berkali-kali,
Bagai nak rak tapi tidak ada yang menjadi..

Asyik ulang kesilapan yang sama
Sampai rasa menyampah dan putus asa..
Dah macam-macam usaha
Di katakan pula sebagai tidak mencuba..
Bila dah suka, sidia tidak berkenan
Bila diminati, kita pula malas nak layan..

Penat menanti, bingung dan bosan..
Namun jauh disudut hati, sentiasa mengharap jodoh ditemukan…

Jodoh itu…
Adakah dinanti, dikejar atau dicari?
Jika dinanti, mengapa tak kunjung tiba?
Jika di kejar, mengapa jauh larinya?
Jika dicari, dimana tempatnya?

Penat, sakit hati dan bosan…
Itu 3 rasa didalam perasaan..
Cuma, sementara menunggu datangnya jodoh..
Ada baiknya berdoa disulami tingginya harapan..
Kerana, bagaimana mungkin yang baik akan datang?
Jika perasaan sentiasa sedih dan tertekan?  



-Enjoy!Kembara Bertemu Bahagia (e-ISBN 9789671485002)-

***************************************************

Kesimpulannya, para pencari belahan jiwa atau jodoh seringkali diselubungi rasa kecewa dan marah, sehingga ada yang berputus asa untuk berkahwin kerana belum bertemu dengan yang berkenan dihati.

Jika anda ada rasa berputus asa untuk bertemu jodoh, jangan! Ini kerana disaat anda mula berdoa, jodoh anda sudah menuju kearah anda, yang tidak diketahui adalah bila dan dimana. 

Ebook ini memberikan satu 'list' tindakan dan usaha yang boleh anda gunakan untuk berbahagia dalam perjalanan anda menuju jodoh anda. 

Penulis boleh dihubungi di email suffiyarose2017@gmail.com
Instagram #jodohquotes

Setiap email pasti akan dilayan dan di balas secepat mungkin.

Nantikan entry seterusnya.

Terima Kasih Semua Para Pencari Belahan Jiwa!



Suffiya Rose
Enjoy!Kembara Bertemu Bahagia.
Copyright 2017

Illustrasi 
Rosie Michael Copyright 2017



Monday, April 17, 2017

Bila jodohku sampai?


Seringkali kita bertanya diri kita, bila jodoh aku nak sampai?
Umur semakin meningkat, jodoh masih tidak nampak kelibat...
Rakan taulan kebanyakannya sudah berumahtangga. 
Yang kita? Masih menanti sidia tiba.

Cuma tidak diketahui siapa, bila dan dimana dia akan tiba. Kita selalu bertanya kepada Allah s.w.t, tapi belum mendapat jawapannya. Buktinya? Kita masih menanti.

Tapi, cuba kita fikirkan....mengapa harus bertanya Allah bila jodoh tiba? Lebih baik jika kita fokus kepada bagaimana hendak memperbaiki diri. 

Baiki dan perkasakan keperibadian. 
Jaga mulut, telinga, mata dan hati.
Siasat apa yang kita fokuskan sehari-hari? 
Apa yang kita tulis dan post di FB? 
Apa yang kita doa setiap kali?

Adakah kita benar-benar sudah bersedia untuk ditemukan jodoh? Bagaimana reaksi kita? Bagaimana persediaan kita?

Ingat, jodoh bila dia sampai, dia sampai dengan laju. Segalanya berjalan lancar dengan persetujuan dalam pelbagai aspek. 

Oleh itu, jika anda masih menantikan kedatangan jodoh anda, pastikan anda sudah bersedia dari segi mental. Ini kerana jika anda sudah mempersiapkan mental, segala yang lain boleh dihadapi dan diatasi kerana anda tahu apa yang anda mahu dan capai.

Mungkin ada yang tidak bersetuju dengan pendapat saya. Memang benar pendapat seseorang bergantung kepada pengalaman hidupnya ataupun pemerhatiannya. Apa yang saya tulis datang dari pengalaman hidup saya yang bertemu jodoh pada usia menghampiri 40 tahun. Oleh itu saya berasa terpanggil untuk menulis dan berkongsi pengalaman kembara bertemu bahagia saya dengan para pembaca. Saya ingin berkongsi sedikit panduan kepada para pencari belahan jiwa. 

Nantikan entry seterusnya. Saya akan 'highlight' kan antara kata-kata hikmah yang ada didalam e-book saya.

Jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ebook saya, bolehlah anda menghantar email kepada suffiyarose2017@gmail.com. Anda juga boleh melayari instragram saya dengan #jodohquotes dan Pinterest SuffiyaRose.

Terima kasih!

Suffiya Rose Copyright 2017






Saturday, April 15, 2017

Enjoy! Kembara Bertemu Bahagia - e-isbn 9789671485002

Nantikan kemunculan buku ini.

e-book ini akan diberikan kepada 5 pembaca bertuah.


Buku ini ditulis sebagai panduan kepada mereka-mereka yang sedang mencari belahan jiwa ataupun jodoh masing-masing.

Pertemuan itu tidak perlu ditunggu, yang harus dibuat adalah mempersiapkan diri dari segi kerohanian, mental, emosi dan fizikal.

Nantikan snippets atau sedutan kata-kata hikmah dan panduan dari buku ini dari satu post ke satu post.

Penulis boleh dihubungi melalui email suffiyarose2017@gmail.com


Suffiya Rose Copyright 2017

Monday, March 27, 2017

2 Fundamental Characteristics Airlines Interviewers are looking for in a candidate

Competition is fierce when it comes to Airlines Interviews. You are competiting against hundreds of candidates and the following are the 3 most important things  :-
1. Silent Intelligence.
It is about how you present yourself. Did you know that it only takes 6 seconds for interviewers to decide whether they like you or not. Therefore, first impression is crucial. Be mindful of the way you look, your smile and your words. Your body language communicates a substantial 56% to the interviewers. They could tell if you are over confident, humble or sheer arrogant. That is what we call Silent Intelligence.

2. Managing answers well.
The ability to answer well does not mean you need to give the right answers. It is more about how you manage your answers. Interviewers want to know how do you react to their questions. This question is a reflection of one of the fundamentals of cabin crew job and that is passenger handling. They are total strangers nad they can be very demanding at times. So how do you respond to their needs? How do you go about in handling decision making and problem solving?

Therefore, the ability to answer well is also an indication of the ability to handle unexpected  situation.

Posted by M.Shah Bahari, Instructor of Crewnection.
www.crewnectionlearninghub.com
Mr.Shah, flew for 22 years with Singapore Airlines and now a Cabin Crew Trainer with Crewnection by Trovedu Education Network.

Wednesday, March 8, 2017

3 day Preparatory Course for Aspiring Cabin Crew/ Kursus Persediaan 3 Hari untuk mereka yang ingin menceburi bidang Kerjaya Anak Kapal


So you want to switch career to be a Cabin Crew/Flight Attendant?
But you do not know where to start and what to do?

You are interested to get to know but do not want to pay expensive fee?
We can assist you to be well-prepared for Interviews. Give us a call today at 010-2284867.

We give you more knowledge and skills than a Flight Attendant School would.
Join us today!

 

Anda mahu menukar kerjaya sebagai Pramugara/Pramugari?
Tetapi anda tidak tahu dimana dan bagaimana caranya?
Kami boleh membantu anda dalam penyediaan kemahiran dan maklumat yang diperlukan untuk menghadiri temuduga.

Hubungi kami di talian 010-2284867 sekarang!



Tuesday, November 29, 2016

Airlines Interviewers look for these 3 fundamental characteristics in a candidate.

Competition is fierce when it comes to Airlines Interviews. You are competing against hundreds of candidates. Interviewers will look for the following 3 fundamental characteristics in a candidate  :-
1. Silent Intelligence.
It is about how you present yourself. Did you know that it only takes 6 seconds for interviewers to decide whether they like you or not. Therefore, first impression is crucial. Be mindful of the way you look, your smile and your words. Your body language communicates a substantial 56% to the interviewers. They could tell if you are over confident, humble or sheer arrogant. That is what we call Silent Intelligence.
2. Managing answers well.
The ability to answer well does not mean you need to give the right answers. It is more about how you manage your answers. Interviewers want to know how do you react to their questions. This reaction in answering questions is a reflection of one of the fundamentals of cabin crew job and that is passenger handling. Passengers are total strangers to cabin crew and they can be very demanding at times. So how do you respond to their needs? How do you go about in making decisions and solving problems
Therefore, the ability to answer well is also an indication of having the ability to handle unexpected  situation.
3. Charisma
Are you natural or superficial?
Do you have the charisma to be a cabin crew?
Charisma simply means do you have an image that fits into what the profession wants? Or in short, do you have the look of a cabin crew.
Therefore, it is good if you have the 3 abovementioned characteristics in you which will increase your chances of nailing the interview.
Posted by M.Shah Bahari, Instructor of Crewnection.
www.crewnectionlearninghub.com

Wednesday, September 14, 2016

Be happy wherever you work..


It's all in your attitude and you have to make decision whether to love or to hate your work or where you work...
You decide to be happy or grumpy..
You decide to be dull and pull everyone down with you or you can be fabulous and make everyone around you enjoy working with you...
So you decide...





All Rights Reserved by Michael Rose 2016

Thursday, September 1, 2016

Tentang jodoh itu memang misteri- Jumpa di Mahkamah



Kisah benar...
Satu hari Lolita ke mahkamah untuk mendapatkan perintah wali hakim. Di mahkamah, kes-kes yang berlangsung menggabungkan kes dua mahkamah kerana Hakim mahkamah sebelah cuti.
Setelah menunggu sehingga tengahari, mahkamah umum untuk berehat sehingga pukul 2 petang . Marahnya dan menyampahnya hati si Lolita, Allah sahaja yang tahu.
Si Lolita membawa ibu serta adik bongsunya yang terpaksa mengambil cuti kerja untuk menemaninya. Si adik bongsu muka nya mencuka lah sepanjang pagi hingga ke tengaharinya. Walaupun terpaksa mengambil cuti, si adik bongsu sangat gembira dan sanggup ikut kerana akhirnya kakaknya bertemu jodoh.
Semasa makan tengahari,  Lolita, ibu dan adiknya duduk bersama seorang wanita  yang juga bersama ibunya yang kebetulan kesnya hanya akan di sebut sebelah petang. Sambil makan dan berbual-bual, wanita yang bersama ibunya itu berkenan dengan adik bongsu si Lolita tadi dan meminta kebenaran untuk dikenalkan dengan anak bujangnya.
Setelah hari itu, cerita temu jodoh si adik bongsu Lolita pun bermulalah....
Nah siapa sangka kakak yang hendak mendapatkan wali hakim, akhirnya adik  ditemukan dengan bakal ibu mertuanya...
Moral ceritanya, Hanya Allah yang menemukan, kita hanya bersiap sedia kerana kita tidak akan tahu bila, dimana dan dengam siapa kita ditemukan...
Menakjubkan bukan?
Itulah kuasa Allah. Oleh itu sentiasa siap sedia, jodoh ditemukan bila-bila masa!
Copyright by Michael Rose September 2016

Thursday, July 28, 2016

Nak temu jodoh? Mulakan dengan mengemas rumah....


Mengemas rumah adalah satu tanggungjawab kita sebagai seorang manusia. Bagaimana mungkin kita akan ditemukan dengan jodoh jika bilik tidur kita bersepah dan hanya dikemas seminggu sekali? Lebih teruk lagi, berbau busuk.

Mulakan dengan rajin mengemas bilik tidur dan bilik mandi selalu. Kemudian ruang tamu dan dapur. Kebersihan adalah separuh dari iman.

Apa itu iman?

Iman adalah percaya dengan yakin kepada Allah. Kita yakin yang Allah sedang memerhati dan Allah akan membalas segala tindakan kita. Apabila rumah bersih, barulah ada keselesaan, bila sudah selesa, kita akan rajin beribadah. Bila rajin beribadah, barulah kita rajin berdoa, apabila rajin berdoa, YAKIN Allah akan makbulkan. Barulah Jodoh kita akan menuju kita mengikut GPS yang betul.

Ada kata-kata yang menggelikan hati dimana lelaki-lelaki bujang mengatakan bila sudah berumahtangga nanti, isteri akan menjaga rumah dan makan minum mereka. Bagaimana mungkin akan mendapat isteri yang rajin dan disiplin mengemas rumah jika lelaki tersebut mengemas bilik 3 bulan sekali? Orang pembersih pasti tertarik dengan orang pembersih. Jika ada yang sebaliknya, kemungkinan besar salah seorang memang mahu berubah untuk menjadi pembersih kerana penat menjadi pengotor.


Pendek kata, Jodoh akan datang bila kita betul-betul bersedia.

Kita tidak akan tahu bila dan dimana akan ditemukan. Tetapi yang pasti, sebaik sebelum dipertemukan dengan JODOH kita, kita sudah menjadi rajin mengemas, suka menolong orang dalam kesusahan, sentiasa bersedekah, selalu senyum, berbuat baik pada ibu bapa dan keluarga. Mengambil berat akan orang disekeliling kita dan sebagainya.


Allah memerhati samada kita bersedia atau tidak untuk menggalas tanggungjawab besar dalam hidup kita iaitu membina keluarga dan membawa mereka ke Jannah bersama-sama.

Oleh itu, Jom mula kemas rumah!


Monday, July 25, 2016

5 Signs that He is The One

#1 You feel calm when you talk to him or look at him.

The first look can be deceiving, sometimes instant attraction does not equal to love. It is more like an infatuation. It is crucial to be able to identify if it starts with 'like' which can lead to love. You are infatuated if you feel crazily attracted at first sight and you find the attraction slowly diminishes over time.

He is the one when you find yourself at ease whenever you talk to him or look at him. But of course the feelings has to be mutual.


#2 He respects you.

He takes care of your feelings and aware of the things that he can or cannot say. He is brutally honest  yet polite to you.He respects your family and your friends too.

 #3 Both of you share the same values.

 A successful relationship has to start with having embrace the same values. A respectable woman is for a respectable man and vice versa. If family is your priority, then it is more likely you will be attracted to a man who prioritises the same.


 

#4  Both of your parents agree on your relationship.

Your parents give their blessings to you and the guy that you are eyeing or going to marry and vice versa. Why is this important? Yes, it does not mean that you will not face problems in the future, but it will assist both of you to get through the problems together well.


#5  He wants you to be his full-time companion a.k.a wife.


He knows that he is into you by asking your hand in marriage. How on earth can a man show that he respects you if it is not by asking you to marry him? He expresses his seriousness and is ready to take the responsibility.

When a man wants to love you responsibly, he is the One.



  Remember, love comes in a package and it consists of....

The agreement of two hearts
The Oneness of mission
The Compatible Personalities
The Decisiveness of both parties...
 #jodohquotes

Then you have found the One....

Alhamdulillah  All Praise is to Allah...


Copyright by Michael Rose 2016



Friday, July 22, 2016

5 tanda kita berjodoh dengan siDia


1. Jika dia menyayangi, pasti dia akan menghormati,
    Jika dia mencintai, pasti dia ingin segera menikahi..
    #jodohquotes

2. Hatimu tenang bila memandangnya...
    Dialah orangnya...
   #jodohquotes

3. SiDia jodohmu?
    Tanya pendapat orang terpenting dalam hidupmu..
    #jodohquotes


4. Adakah siDia orangnya?
    Perhatikan USAHA dan TINDAKANNYA
    #jodohquotes

5. SiDia jodoh kita jika Allah setuju,
    Untuk Allah setuju, berdoalah selalu...
    #jodohquotes

You'll know that you have found the one when you have these...

Resepi bertemu Jodoh...

Thursday, July 21, 2016

Six Thinking Hats- Decision Making Problem Solving Tool


Our college embraces the knowledge seeking culture and we are known as the Imperia Nation. In every general monthly meeting, staff are given the chance to share knowledge. I grabbed the opportunity by sharing with others on one of the famous decision making and problem solving tools known as Six Thinking Hats.

This tool entails the main element which is known as 'Parallel Thinking' and it was introduced by Edward DeBono way back in 1985.


What is Parallel thinking? It is when at any moment or point of time, everyone is looking at the same direction.

Why parallel thinking?
In meetings and discussions, people tend to have their own way of thinking and preference. Therefore this tool helps everyone to look at the same direction at one point of time.

So why the Six Colours?
The Six Colours of hats represents six types of thinking, also the hats tell directions of thinking.
Each hat can be taken off or put -on. The main point here is to think outside of our habitual thinking.
But remember, the hats do not represent categories of people, some might say 'he is a green hat thinker'. On the contrary, green represents the thinking style not the thinker. Also, it is a constructive form of showing off better way of thinking.


The Six Colour Hats (A Snapshot)

 Blue:control & organization of thinking
White: objective facts & figures
Red: emotions & feelings
Yellow: hope, positive & speculative
Green: creativity, ideas & lateral thinking
Black: cautious & careful